Tribus


Historie

Tribus bestaat dit jaar 15 jaar. In die 15 jaar zijn wij door normbepalende innovaties en onze nauwe samenwerking met onze klanten en dealers uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in de markt.

De laatste ontwikkeling is TriflexAIR: een totaalsysteem voor kleinschalig, rolstoeltoegankelijk personenvervoer dat in nauw overleg met onze klanten tot stand is gekomen.

Ook in de toekomst zullen wij met onze klanten samenwerken aan vooruitstrevend kleinschalig personenvervoer.


 • Oprichting Tribus

  Oprichting Tribus B.V. na een gedwongen sanering van de oude werkgever: Q-bus te Utrecht. Een aantal ex-werknemers nemen het initiatief voor een doorstart van Q-bus met de bestaande activiteiten. Dit mocht niet baten en het initiatief ontstond om een nieuw bedrijf te beginnen: Tribus B.V.

 • De eerste M1-minibussen volgens EU-richtlijnen

  Tribus gaat een samenwerking aan met Jany in Denemarken en bouwt als eerste minibussen die voldoen aan de nieuwe M1- EU-richtlijn 74/408, 76/115, 77/541, 78/932. Deze minibussen zijn o.a. voorzien van een compleet gecrashttest vloersysteem en stoelen met driepuntsgordels.

 • Introductie nieuwe standaard rolstoelvastzetsystemen

  Tribus levert als eerste in Nederland geteste rolstoelvastzet-systemen voor minibussen die voldoen aan de zeer strenge norm ISO-10542-1/2.  De branche werkt dan nog uitsluitend met Delta-systemen.

 • Oprichting Mobilution

  Oprichting dochter Mobilution B.V. om een versterkende rol te vervullen middels advisering en verkoop van vervoershulpmiddelen.

 • Introductie Triflexfloor

  Tribus begint met de Triflexfloor: een multifunctionele aluminium M1-vloer bestaande uit meerdere airlinerails om zo een flexibele indeling te creëren voor zitplaatsen en rolstoelen. De vloer wordt middels een lijmverbinding in de het voertuig gemonteerd.

  Maatschappelijke rol
  In dat zelfde jaar ondersteunt dochteronderneming Mobilution B.V. het initiatief om, na een aantal incidenten,  rolstoelvervoer veiliger te maken in Nederland. De Stichting “Vast is Beter” wordt opgericht om hieraan gehoor te geven en om de politiek en wetgeving een duwtje in de juiste richting te geven.

 • Samenwerking

  Het aantal verkochte busombouwen stijgt naar 250 stuks per jaar en Tribus kiest voor een hechte samenwerking. Met de bedrijfswagendealers in Nederland ontstaan er duurzame driehoeksverhoudingen, te weten eindgebruiker, dealer en Tribus.

 • Introductie Civitas

  Tribus neemt het ombouwbedrijf Wubus B.V. te Zeist over. Er wordt een geheel nieuwe lagevloer OV-minibus ontwikkeld voor met name de export: de Civitas. Voor de franse markt worden er in het eerste jaar meteen al 50 bussen geproduceerd.

 • 10-jarig jubileum

  Tribus bestaat 10 jaar. Dit wordt met het personeel gevierd met een lang weekend in Parijs. Sinds de oprichting van Tribus heeft de omzet een vogelvlucht genomen. Het aantal geproduceerde bussen ligt op 375 stuks per jaar.

 • Introductie TriflexPLUS

  Tribus blijft innoveren met de ontwikkeling van TriflexPLUS ®. Een nieuw gepatenteerd rolstoelvastzet-systeem waarbij de spanriemen in de vloer zijn geïntegreerd. Dit zeer gebruiksvriendelijke systeem wordt mechanisch bediend via een centrale hendel in de vloer. Makkelijker kan het niet.

 • Uitbreiding

  Tribus is de laatste jaren hard gegroeid. Reden om een groter pand te betreden in Utrecht. Een nieuwe pand waar meer ruimte is om nieuwe producten, diensten en andere innovaties te ontwikkelen.

 • Introductie TriflexAIR

  Tribus verenigt eerdere en nieuwe innovaties in een totaalsysteem voor kleinschalig, rolstoeltoegankelijk personenvervoer. TriflexAIR onderscheidt zich door veiligheid, design, comfort en brandstofbesparing.